Gdzie kupić mleko

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.krowaczerwona.pl/index.php/mleko#sigFreeId519615182f

Mleko od polskich czerwonych krów, wpisane na polską listę produktów tradycyjnych, trafiło do sklepów w całym kraju. Produkt przetwarzany przez zakład limanowskiej OSM w Tymbarku, promowany będzie przez akcję samorządu województwa "Małopolski Smak".

Czytaj więcej...

Mleko

Mleko krów rasy polskiej czerwonej wykazuje w porównaniu do mleka innych ras wyższy poziom kazeiny, przekraczający 2,6%, wykazuje również wyższą zawartość korzystnych frakcji białek kazeinowych a zwłaszcza k-kazeiny (k-CN), ph w granicach 6,6.

Według Felenczaka (2005) rasa bydła aż w 60% wpływa na skład chemiczny mleka. Najistotniejszym składnikiem mleka jest zawartość suchej masy, czyli białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych.

Przeciętny skład mleka krowiego jest następujący:

  • Woda 87,8%

  • Sucha masa 12,2% w tym:

    •  Tłuszcz 3,4%

    •  Kazeina 2,5%

    •  Albumina i globulina 0,6%

    •  Laktozy 4,8%

    •  Sole mineralne 0,7%

    •  Inne związki organiczne 0,2%

Skład mleka pochodzącego od krów rasy Polskiej Czerwonej na podstawie danych otrzymanych od Polskiej Federacji Hodowców i Producentów mleka za rok 2010 (kontrola użytkowości mlecznej obejmowała 2 489,3 krów, o średniej użytkowości mlecznej wynoszącej 3 759 kg) jest następujący:

  • Woda 86,83%

  • Sucha masa 13,17% w tym:

    •  Tłuszcz 4,25%

    •  Białko 3,31%

    •  Kazeina 2,56%

    •  Laktoza 4,83%

    •  Składniki mineralne i związki organiczne w tym Ca, P, K, Na i witaminy - 0,78%

Czytaj więcej...